L'UNIVERS ES MOU


Els Beatles van recordar els 50 anys de l'aparició del seu primer single el passat 5 d'octubre. Love Me Do (amb P.S. I Love You a la cara B) va ser l'inici de la trajectòria més meteòrica i destacada de la història de la música rock. En els escassos vuit anys (fins el 1970) que es van mantenir en el mercat discogràfic, els Beatles van enregistrar algunes de les peces més emblemàtiques i influents del gènere, del disc Revolver al Sgt. Pepper's, de la cançó Yesterday a Let It Be. Fa, efectivament, 50 anys d'aquell primer single, però les notícies que generen els Beatles continuen ocupant l'actualitat musical i generant una quantitat astronòmica de beneficis.

De fet, tant Ringo Starr, com, sobretot Paul McCartney contiuen en actiu al negoci musical. El bateria recorre el món amb la seva All Starr Band, formada per músics de luxe com Tod Rundgren i Mark Rivera. Després d'una àmplia gira pels Estats Units el passat estiu, Ringo començarà el proper any amb un seguit de concerts a Austràlia, Nova Zelanda i Japó al mes de febrer. Per la seva part Sir McCartney es mou entre puntuals actuacions en directe arreu del món (ha renunciat al concepte clàssic de gira per poder estar més temps a casa i dedicar-se a la família) i una tranquil·la però constant activitat musical que passa per la publicació de discos (el darrer Kisses On The Bottom), DVD's, cançons de Nadal (Wonderful Christmastime, un tema que va composar amb els Wings i que formarà part del disc col·lectiu Christmas Rules) i un hàbil explotació del seu llegat històric.

Reedicions constants

D'altra banda, l'univers Beatle està donant darrament moltes alegries als seguidors del grup. La notícia més destacada és la reedició en format vinil de la seva discografia completa: els dotze elapés, de Please Please Me a Let It Be, l'edició americana de Magical Mystery Tour, més els discos de rareses i cares B Past Masters 1 i 2. L'edició es presenta en una caixa que inclou els discos en premsatge de 189 grams, acompanyats d'un llibre en tapa dura de 252 pàgines amb nombroses fotografies (que no havien estat incloses a la reedició den cd's dels discos l'any 2009) i un acurat texte del periodista britànic Kevin Howlett. Per l'any 2013 s'ha anunciat l'aparició d'aquest disc de vinil en so mono.

En la línia de constant reedició del seu passat, els Beatles acaven de reeditar en diferents formats la pel·lícula Magical Mystery Tour, un film que en la seva estrena a la televisió la nit de Sant Esteve de 1967 no va gaudir de bones crítiques, però que amb el pas dels anys ha estat reivindicada pels seguidors del grup, sobretot per la seva banda sonora i per la rocambolesca història, amb tocs surrealistes, que van escriure i dirigir els mateixos Beatles.

La darrera gran notícia generada pels Beatles té a veure amb un gran projecte documental que preten recopilar imatges cinematogràfiques, fotogràfiques i sonores enregistrades pels mateixos fans durant alguna de les actuacions dels Beatles en directe. Es vol crear una història definitva de la beatlemania, feta des del punt de vista dels fans i amb material inèdit fins ara. Seguidors dels Beatles de tot el món ja estan aportant la seva documentació i el relat de la seva presència a algun d'aquell concerts al projecte, que s'anomena The Beatles Live Project.

Tot plegar s'afegeix a l'impactant esdeveniment que va representar l'acord entre els Beatles i els seus hereus y la companyia iTunes per a la comercialització en format digital de les caçons i discos dels Beatles. En els pocs mes de 2 anys d'ençà de la presencia dels Beatles a la botiga digital, es calculen un total d' aproximadament 10 milions de singles i 2 milions d'àlbums venuts (la companyia no ha facilitat dades oficials), la qual cosa no està gens malament per a un grup que es va separa el 1970.

Malgrat els 50 anys passats, els Beatles continuen generant, ara mateix, continus treballs d'investigació que no deixen de sorpremnre. Un dels més destacats ha estat escrit per un investidador català, Jordi Zaragoza, que ha publicat el llibre The Beatles. Canciones escondidas (Quarentena Ediciones). Es tracta d'un volum que compila més de 400 cançons que van interpretar els Beatles, i també John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i RingoStarr durant la seva trajectòria en solitari. Totes les cançons referenciades han esta publicades de manera oficial (el llibre no fa cap referència a bootlegs) tot i que no es troben, però, en cap dels discos que formen la discografia canònica. Es tracta de temes que estan a cares B de singles, maxi singles, discos recopilatori d'altres artistes, bandes sonores de pel·lícules o concerts col·lectius. Un llibre que s'intueix imprescindible en la bilbiografia beatle.

Els Beatles continuen essent els Beatles. Per anys que passin seran sempre el grup més destacat de la història de la música.

Publicat al DOMINICALdel DIARI DE GIRONA, 9 de desembre de2012


WebRep
Calificación general
Este sitio no tiene calificación
(no hay votos suficientes)