NITO FIGUERES: LES ARRELS DEL PIANISTA


Arrels és el títol escollit pel saltenc Joan “Nito” Figueras per a batejar el seu tercer disc, un títol que defineix a la perfecció la proposta musical d’aquest treball, que vol ser una indagació i alhora un reconeixement dels temes que van perfilar la seva vocació musical.  “Volia fer un homenatge a músics i cançons que em van motivar i fer estimar aquesta feina”, diu Nito Figueres. El resultat són una grapat de temes de músics com els Beatles (Hey Jude, Blackbird i With a little help from my friends), Elton John (Rocket man), Stevie Wonder (Isn’t she lovely) , Ray Charles (Halleluja I love her so) o Billy Joel (New York state of mind), entre d’altres que han passat pel sedàs interpretatiu de Figueras (“els hem nitonejat”), amb el seu particular estil entre samba, swing, jazz o balada.

Tres anys han passat des del darrer treball de Nito Figueras, un disc titulat Opcions...versions del rock català que va tenir una molt bona acollida (anteriorment, encara, havia publicar Viviendo ahora l’any 2004). “ De fet, molta gent em demanava quant tornava a publicar un nou disc i els inicis van ser com un compromís, però de seguida Arrels va anar agafant vida pròpia” diu Figueras. Evidentment, la decisió més difícil fa referència a la tria dels temes i el seu encaix a l’hora de fer-ne les versions: “la tria de les cançons és el que més ha costat. M’he deixat anar pel cor i també per les possibilitats que hi veia a cada tema”. I és que no es tractava només de fer-ne una còpia literal i fidel sinó de, a partir de la melodia, “treure-li la punta”. Per exemple el Blackbird dels Beatles sona a ritme de bossa nova. Tot i que al disc hi ha col·laborat molts músics (Pep Poblet, David Piton, Lluís Costa...) la base musical ha estat de piano (l’instrument de Nito Figueres), baix i bateria. A banda ha tingut també l’ajuda del pintor saltenc Joan Mateu (que també vas ser músic dels Barri Baix en la seva joventut) i del llibreter Guillem Terribas amb els textos del llibret.

Després de la presentació fa unes setmanes a Bescanó ara toca la gira arreu. “Anem a totes” diu Nitus que confirma la pretensió de fer gira arreu de l’estat, en format preferentment  de quintet, tot i que també s’ha preparat en format reduït de trio per obrir el ventall de possibilitats. Igualment conscient de les dificultats per les que passa ara mateix la venda tradicional de discos a les botigues, es vol vendre el disc en format digital a iTunes i directament a través del web de la discogràfica, Musica Global.

Ramon Moreno

Dominical Diari de Girona, 5 de desembre de 2010