VINT-I-CINC ANYS EN RUTA


La revista musical Ruta 66 compleix 25 anys i ho celebra amb un número especial, luxós i imprescindible per a tots els amants de la música. En els temps que corren, 25 anys i 276 números de dedicació al món del rock no són poca cosa. Probablement només per aquest fet, la gent del Ruta ja mereixerien un reconeixement. Però realment Ruta 66 no  és una revista qualsevol. La llegenda “Tiempos de Rock & Roll” que figura a la portada li ha valgut acusacions severes de fonamentalisme  i integrisme rockers, però el cert és que la revista, al llarg de tots aquests anys, ha mantingut, efectivament, una fidelitat estilística a la música rock sense concessions a la comercialitat més superficial i sempre tractant el lector com a una persona educada musicalment i amb les idees molt clares. La secció de cartes dels lectors ha estat, per exemple, un autèntic espai de batalla en el que es criticaven sense contemplacions articles sencers de la revista o posicionaments musicals dels col·laboradors.

Però no hi ha dubte que el paper que Ruta 66 ha jugat ha estat (i continua essent) imprescindible. La col·lecció de la revista ens porta vistoses i impactants portades de d’Elvis Presley, Willy DeVille o els Clash i un munt de referències a grups i música que en el seu moment eren desconeguts entre nosaltres i que han acabat esdevenint noms importants com Nirvana, Stone Roses, Dinosaur Jr, Pixies i un llarg etcètera. Evidentment els noms consagrats han ocupat un espai privilegiat, de Tom Waits (Rain Dog ja apareixia als primers números l’any 1985) als Rolling Stones, Bruce Springsteen o els sempre idolatrats Lou Reed, Iggy Pop, el Clash o Jonathan Richman.

L’ànima de tot plegat han estat Ignacio Juliá i Jaime Gonzalo que provinents de la històrica Vibraciones es van aventurar a crear a l’any 1985 una publicació musical que bàsicament mantindria la seva essència fins el 2007, any en què es fa un redisseny important de la revista, amb nova maquetació i incorporació total del color. També s’amplia el ventall de col·laboradors alhora que s’aixamplen les fronteres estilístiques musicals (es dediquen portades a John Coltrane o al gran Solomon Burke, per exemple) i augmenta l’espai dedicat als concerts en directe, els llibres i la ressenya de discos.

L’especial 25 aniversari s’ocupa de tot aquest passat, de manera acurada, any per any, amb la recuperació d’article històrics com el dedicat a Gran Parsons i entrevistes exclusives a Elvis Costello , Patti Smith i Iggy Pop, entre d’altres. Però l’essència de la revista i la seva veritable vocació es troben en les pàgines finals d’aquest Ruta: una guia de 21 noms emergents a l’escena rock que esdevindran, de manera immediata, referències indiscutibles. 

Ramon Moreno

Dominical Diari de Girona, 14 de novembre de 2010