LA BANDA SONORA DE L'ESTIU

Aquest és el primer article d'una sèrie publicada al suplement d'estiu del Diari de Girona.

L'estiu és temps de música. Amb el bon temps gaudim de les cançons, assistim a concerts de tots tipus i estils, la vida es relaxa i convé una banda sonora. Moltes coses han passat als estius de l'era rock. S'ha celebrat concerts com el de Woodstock l'any 1969, que no va ser l'únic, ni tant sols el primer, no us penseu (el Fantasy Fair & Magic Mountain Music Festival es va celebrar l'estiu del 67; i aquí tindriem la nostra versió festivalera amb les mítiques peregrinacions a Canet o a Granollers, per al Festical Internacional de Música Progressiva). Fins i tot un estiu, el de 1967, va ser batejat com l'estiu de l'amor. Eren, efectivament temps de pau i amor, de No a la guerra (caram!, la cosa encara continua; seguim sense haver donat una oportunitat a la pau), de flors al cap, que cantava l'Scott McKenzie, i de San Francisco convertida en capital de l'imperi hippy.

Estiu són els Beach Boys i els The Mamas & The Papas. I els Beatles, editant l'A Hard Day's Night o estrenant la pel·lícula Help! I Bob Dylan, actuant a Newport l'any 1965 i traçant un nou camí en la música popular. I James Taylor, fraternal, cantant allò de You've Got A Friend, número 1 de les llistes l'any 1971. I els Ramones, un grup de Nova York (no tot ha de ser sol i platja) actuant al mític CBGB amb el seu ritme més que accelerat. També un estiu de l981 la cadena de televisió MTV iniciava les seves emissions anunciant, ai!, que el video mataria l'estrella de la ràdio. I, encara, un estiu de 1977 ens deixava el Rei del Rock (així, amb majúscules, un respecte), l'Elvis Presley.

De tot això volem tractar en aquest espai, de coses que han passat la la història de la música durant l'estiu. Una mirada enrera no gens nostàgica, ans divertida i fresca,... com l'estiu. 

Ramon Moreno

Publicat al suplement ESTIU del DIARI DE GIRONA, 22 de juliol de 2013