UN ESTIU ANOMENAT BEACH BOYS

Va ser un 24 de juliol de 1965 qeu el grup va publicar 'California Girl': noies, surf, sol, platja, en un ambient idíl·lic i meravellós.

Parafrasejant John Lennon quan deia que si haguéssim d'anomenar d'alguna altra manera el rock and roll li podriem dir Chuck Berry, podem afirmar també que si haguéssim d'anomenar d'alguna altra manera l'estiu li podriem dir Beach Boys, o que, en qualsevol cas, els Beach Boys van composar la perfecta banda sonora estieunca, pels segles dels segles. Amb permís, això si, de Georgie Dann i els seus xiringuitos.

En tot cas, va ser un 24 de juliol de 1965 que el grup de Califòrnia va publicar el tema California Girl, una de les seves peces més emblemàtiques: noies, surf, sol, platja, tot plegat en un ambient idíl·lic i meravellós. L'embolcall són harmonies vocals,guitarres netes i polides, surf music passada pel pop. Progressivament, aquella aparent senzillesa sonora evolucionarà fins a arribar a les més altes dosis de complexitat conceptual amb el disc Pet Sounds, una de les cimeres absolutes de la música rock. 

A l'altre costat de l'Atlàntic, però un any abans, el 24 de juliol de 1964, els Stones tenien actuació a Blackpool, de tornada dels Estats Units. Aquella època es caracteritzava per concerts extremadament curts, alguns de només tres temes, pels conflictes i aldarull que organitzava el públic. A Blackpool milers de joves alcoholitzats van començar la seva particular actuació ja amb el primer tema, Walkin' The Dog. La cosa va acabar amb baralles i escupinades al grup, una de les quals va anar a la bota de Richards que va tornar el cop jugant a futbol amb el cap del propietari de la saliva. Els Rolling Stones van haver de fugir en un furgó blindat i la policia carregar contra el jovent. Resultat: batalla campal i 2 policies i 30 fans lesionats, el local arrassat i els Stones declarats persones non grates... fins l'any 2008. En fi, com deia el titular del Melody Maker: "Deixaries sortir la teva germana amb un Rolling Stone?"

Ramon Moreno

Publicat al suplement ESTIU del DIARI DE GIRONA, 24 de juliol de 2013