THE CONCERT FOR BANGLADESH



L'estiu de 1971 Nova York es preparava per a un dels grans esdeveniments musicals de la seva història, tot i que, per desgràcia, la seva celebració tenia a veure amb el gran desastre humanitari que vivia el nou estat de Bangladesh, amb 3 milions de morts, 10 milions de desplaçats i una fam generalitzada.

El músic Ravi Shankar va implicar el seu amic George Harrison en la celebració d'un concert destinat a recollir fons per a ajudar els damnificats. Harrison s'hi va posar amb ganes i va aconseguir implicar també una bona colla d'amics, tots ells noms il·lustres de la història de la música rock.

The Concert For Bangladesh es va celebra el dia 1 d'agost de 1971 al Madison Square Garden de Nova York, amb dos actuacions per a 40.000 persones. Entre els participants hi havia Eric Clapton, Bob Dylan, Billy Preston, Leon Russell, Ringo Starr, Jim Keltner, els Badfinger, Klaus Voorman, i els mateixos Harrison i Shankar, entre d'altres. George volia la presència de tots els Beatles, però a Paul encara li coïa la separació dels Beatles i John... bé amb John hi anava la Yoko de paquet i en George no la volia.

Malgrat que els músics van cedir els seus drets per a la causa, les disputes amb les hisendes dels governs americà i anglès i les discogràfiques pels temes dels drets per a l'edició del disc del concert, van retardar molts mesos la circulació dels diners recaptats. Va ser Harrison mateix qui va avançar prop de 250.000 dòlars a la UNICEF, en un fons que encara avui és actiu (el concert va quedar recollit en un triple LP i una pel·lícula, tot plegat reeditat l'any 2005) i que recull els beneficis derivats d'aquell concert, i que es continuen destinant a treballar contra la fam infantil.

Ramon Moreno

Publicat al suplement ESTIU del DIARI DE GIRONA, 31 de juliol de 2013