Jose James, protagonisme de la veu


La segona jornada del Festival de Jazz L’Estartit-Costa Brava va donar màxim protagonisme a la veu, tot obrint la seva programació més enllà del jazz, en un eclecticisme que caracteritza el festival empordanès. Les dues propostes programades eren potents i consistents i tenien aquella cosa d’enllaçar present i passat, present en els intèrprets i passat en alguns dels seus registres.

Va obrir el foc la cantant i baixista nord-americana Tonina Saputo que presentava els seu darrer disc St. Lost, que canta en anglès i espanyol, amb una veu personal i captivadora. Una promesa ja consagrada sorgida de la Berklee College of Music, amb una proposta ben original, que, com remarca la premsa americana “es mou entre gèneres, períodes de temps i idiomes” diferents.

Jose James es una de les noves estrelles de l’escena de Nova York, i un dels grans noms que conformen el catàleg actual de mític segell Blue Note. Al llarg de la seva carrera concretada en mitja dotzena de discos, James ha partit de les bases del jazz per a eixamplar fronteres estilístiques en amplis recorregut musicals.

A L’Estartit James va oferir un concert que es va moure en la zona fronterera de les músiques negres, del soul al rythm and blues, del hip hop a l’spoken word, un concert mainstream amb voluntat d’agradar, sense, però, oblidar les seves essències creatives. La música de Jose james es ballable i necessita de la participació del públic. A l’Estartit, va dir d’entrada que es podia picar de mans, ballar, cantar... “això no és un concert de músic clàssica”. I a fe que la seva música feia moure la gent dels seients, completament seduïda pel carisma del personatge. Amb la mirada posada en alguns noms clàssics com Billie Holliday o Bill Whitters (impressionat la versió de “Ain’t No Sunshine” que va obrir el concert i que també obre el seu darrer disc Lean On Me, homenatge al músic de Virginia) o Marvin Gaye, a qui va evocar al final del concert, acompanyat d’una banda feta a la seva justa mesura, de primer nivell, eficaç i talentosa.

A l’Estartit vam poder veure un gran concert d’un dels protagonistes de l’escena musical actual als Estats Units. Ritme en estat pur.

(Crònica del concert del Festival de Jazz de l'Estartit publicada al Diari de Girona del 29 de juliol de 2019)