Els llibres dedicats als Beatles formen un subgènere específic dins la literatura rock. Els llibres centrats en el grup de Liverpool o bé en els seus membres per separat, John Lenno, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr, es compten certament per milers. Com sol passar hi ha llibres bon, dolents i regulars; llibres que la seva lectura aporta algun element afegit i llibres del tipus “el beatle que vaig conèixer” escrits per amics, coneguts o tant sols saludats. També hi ha llibres que es poden llegir sense necessàriament ser un fan del personatge, llibres que contextualitzen una carrera musical i que, també, donen unes pinzellades oportunes i necessàries sobre l’evolució del món de la música a cada pas i en paral·lel  a la vida del músic biografiat. Peter Ames Carlin amb el seu llibre “Paul McCartney. La biografía” (Viceversa Editorial) ha aconseguit una d’aquestes obres.

La figura de McCartney transcendeix els propis límits de l’univers ‘beatle’ (cosa que no és poc) per a esdevenir un personatge central del món de la música i la societat dels darrers 50 anys., una icona de l’univers Rock. Des del seu naixement i la duresa de la seva infantesa després de la mort de la seva mare víctima d’un càncer, la vida de Paul McCartney ha estat centrada en la música. Carlin destaca la força de voluntat i la determinació de Paul per a convertir-se en algú important en el món de la música. El rock era per a ell un element vital, com ho va ser per a tota una generació impactada per d’incipient rock que havia nascut als Estats Units i el magnetisme de la figura d’Elvis Presley i Paul McCartney es va prendre la música amb la passió típica de l’adolescència i la determinació d’un professional. Els anys Beatles van marcar la cimera més alta de la història de la música i McCartney en va ser un dels principals protagonistes a nivell compositiu formant una parella inigualable amb John Lennon.

La separació dels Beatles van deixar McCartney un punt descol·locat fins que aconsegueix crear els seus propis Beatles però sense cap ombra al seu lideratge amb els Wings, una aventura en la que també implicaria la Linda, la seva dona durant 30 anys que moriria de la mateixa malaltia que la seva mare. Com a músic ja en solitari, McCartney ha tingut l’habilitat d’envoltar-se de músics eficaços que han donat un so contundent al seus directes i que li han permès fabricar discos que, amb més o menys fortuna a les llistes, han tingut sempre la marca compositiva d’un geni com pocs a la història de la música.

Peter Ames Carlin ha escrit una biografia precisa, que no es deixa res i que aporta (a la manera angloxasona de fabricar biografies) alguns elements directes de l’entorn més directe del músic i una acurada documentació. “Paul McCartney. La biografía” es llegeix gairebé com una novel·la, té un ritme àgil i transmet aquella vitalitat i ‘bon karma’ que encara avui, passats els 64, transmet el ‘beatle’ Paul McCartney.

Ramon Moreno

Dominical Diari de Girona, 3 d'octubre de 2010