PINK FLOYD. REEDICIÓ MONUMENTAL


L’any 2009, quan els Beatles publiquen la seva monumental caixa en la que recullen tota la seva discografia remasteritzada i posada al dia, amb els imprescindibles complements en forma de videos, notes i fotografies, obrien un camí que, inevitablement, seguirien molts altres grups de l’època daurada del rock. Els Rolling Stones primer i ara els Pink Floyd ens proposen una exhaustiva i complerta mirada a la seva història.

Quan l’any 1973 el grup publica The Dark Side OF The Moon, ja són conscients que estan donant un pas a la seva carrera. Sense Syd Barrett, ànima del grup fins aquell moment, Pink Floyd es reorientava avançant cap a camins més ‘progressius’ i ‘conceptuals’, en una evolució que els allunyava de la psicodèlia dels primers anys i de discos imprescindibles com Pipes At The Gates Of Town (1967). The Dark Side... tindria un impacte immediat i espectacular: 741 setmanes (14 anys) de presència continuada a les llistes dels discos més venuts i més de 40 milions de còpies despatxades. També tindria efectes col·laterals per al grup, amb l’inici del procés que portaria a la ruptura traumàtica per les disputes caïnites entre Roger Waters i David Gilmour, ferides que encara avui dia no han cicatritzat (“sempre he pensat que jo era el millor músic [del grup]”, declarava el guitarrista al número d’octubre de la revista MOJO).

A Dark Side.. el van succeir altres peces mestres com Wish You Were Here (1975) i The Wall (1979) abans de la dissolució dels Pink Floyd, grup que, malgrat tot, ha defensat aferrissadament la seva integritat musical lluitant, per exemple, contra la venda de les seves cançons de manera individualitzada, tot entenent i donant valor al seus discos com a obra global i unitària.

Ara els Pink Floyd tornen amb una monumental reedició de la seva obra complerta en tots els formats i suports possibles (DVD, Blu-Ray, LP, CD, SACD, digital i fins i tot aplicacions per a l’i-Phone). D’una banda es reediten de manera individualitzada els 14 àlbums del grup, amb el so remasteritat i el redisseny de les caràtules. Igualment es poden trobar de manera conjunta tots els discos en una luxosa caixa batejada com a Discovery que inclou un més que interessant llibret de 60 pàgines que, amb el títol de Graphic Tales navega per la iconografia i els treballs gràfics de les portades dels discos, a banda d’altre material inèdit i interessant per als completistes.

També s’ha anunciat la publicació de The Dark Side Of The Moon serà editat en una caixa de 6 discos (amb una versió reduïda de 2 cd’s) que inclou el concert de Wembley del 1974; Wish You Were Here, en una de 7 discos (i en versió de 3 cd’s) i The Wall en una de 5 discos (i una de 2 cd’s). Per a qui vulgui aproximar-se al grup de manera inicial A Foot In The Door- The Best Of Pink Floyd, podria ser una bona eina.

Waters i Gilmour potser encara no es parlen, però el mite (i el negoci) segueix ben viu.  

Article publicat per Ramon Moreno al DOMINICAL del DIARI DE GIRONA, 30 d'octubre de 2011