THE STROKES: ENTRE EL FUTUR I ELS 70


Els Strokes van ser al seu dia cridats a assumir altes quotes de responsabilitat al món de la música rock. L’aparició del seu primer disc Is This It l’any 2001 els va convertir en els guardians de les essències més pures del rock. Eren uns moments de deriva creativa i manca de perspectives per al negoci, però els Strokes semblaven haver recuperat l’esperit musical dels 70 i prometien projectar el rock a dimensions ja oblidades pels més veterans.

Els ‘salvadors del rock’, la ‘banda de rock més gran que havia aparegut en anys’, es va convertir en omnipresent a tots els saraus musicals, del festival de Reading a programes de televisió i ràdio de tot tipus. Amb només un sol disc publicat, la banda de Nova York s’embarca en una gira mundial que els havia de portar arreu dels Estats Units i el Japó, bona part d’Europa, Australia.... Musicalment enllaçaven amb l’Iggy Pop més rebel, la Velvet Underground o l’estètica dels Ramones. El futur semblava seu.

Però com ha passat manta vegades a la història de la música o bé les expectatives eren exagerades o bé la responsabilitat que es va posar damunt les espatlles del grup els va pesar massa. El cert és que els Strokes han estat sempre, a partir d’aquell primer disc, el grup de les esperances frustrades i l’eterna decepció. Ni Room On Fire, publicat l’any 2003 ni First Impressions of Earth, el 2006, van estar a l’alçada del que s’esperava del grup i van tenir, ambdós, una discreta acollida.

Ara, retornen amb noves perspectives i renovades il·lusions després de 5 anys de silenci creatiu. Angles és l’esperat retorn dels Strokes i el necessari punt de contacte amb uns fans que estaven desconcertats davant la falta de notícies del grup i, sobretot, de les notícies que indicaven disputes i tensions entre els membres del quintet novaiorquès. I és que l’enregistrament d’aquest Angles ha estat la història d’un part difícil. Les notícies del front parlen de les eternes disputes entre els membres del grup i el cantant Julian Casablancas, que van portar a aquest a enregistrar les seves parts vocals de manera separada del grup; de canvis d’estudi de gravació (dels Avatar Studios de Nova York es passa a l’estudi del mateix Albert Hammond); de les habituals tensions pel protagonisme que porten que els 5 membres del grup (Albert Hammond Jr, Nick Valensi, Julian Casablancas, Nikolai Fraiture i Fabrizio Moretti) composessin cançons per a aquest disc... En fi, la història tantes vegades explicada d’una banda de rock.

Però el cert és que Angles és un bon dics. El mateix Fraiture el defineix com un ‘retorn a allò bàsic’ i aquest etern estar atrapats entre ‘el futur i els setanta’, que diria Casablancas, fa que sigui el disc més proper a Is This It, sense la seva brillantor però sí amb importants dosis de qualitat i força. Les 10 cançons del disc, concentrades en 37 minuts, inclouen perles com Under conver of darkness (el primer single del disc), el reggae amb reminiscències dels 80 Macchu Picchu, la rítmica Games o Taken For a Fool.

Hi ha qui pot pensar encara que els Strokes no són el que eren, però amb Angles es confirma que segueixen sent una bonda banda, amb un directe important com podran comprovar els assistents al Festival de Benicàssim el proper mes de juliol.

Article publicat per Ramon Moreno al DOMINICAL del DIARI DE GIRONA, 3 d'abril de 2011