ELS ESCÀNDOLS D'ESTIU D'EN JIM MORRISON

El dia 4 d'agost de 1970, el cantant dels Doors Jim Morrison va ser detingut per la policia de Los Angeles acusat d'embriaguesa pública, després de ser trobat inconscient a l'escala d'un veí. Aquesta no era la primera vegada que Morrison era arrestat per temes que atemptaven contra la "moral pública", de fet, la policia i ell eren vell coneguts i més d'un policia podria afirmar sense equivocar-se que va ser de les persones que més concerts dels Doors va presenciar.

Aquesta detenció no va ser però la més sonada. Durant un concert a Miami l'1 de març de 1969, Jim Morrison va ser detingut per "simulació de masturbació i sexe oral damunt l'escenari". El que dèiem, vell coneguts. Però tot i que Morrison ha passat en part a la història pel que el New York Times va definir com "el símbol sexual més poderós que ha tingut la nostra cultura des de James Dean i Elvis Presley" (poca broma), els Doors van representar per a la història del rock molt més que això.

Els Doors van ser els exponents de l'"altra" Califòrnia, la que defugia els estereotips dels flower-power, un grup més urbà, més en connexió amb la duresa de Nova York que amb el sol de Frisco. Amb una base musical inspirada en el blues, els seus temes són durs i contundents, amb temes com Light My Fire, The End (què brutal l'inci de la pel·lícula de Coppola Apocalipsy Now a ritme dels Doors!!), o Riders On The Storm, per posar uns pocs exemples fàcilment identificables.

Jim Morrison era molt més que un personarge obscè. Era cantant, compositor, poeta, provocador i icona incombustible de la música rock. Morrison moria el juliol del 1971 a París, a on està enterrat i fa poc, el 20 de maig, moria Ray Manzarek. A les esquenes del grup, passió musical i més de 100 milions de discos venut fins avui dia.

Ramon Moreno

Publicat al suplement ESTIU del DIARI DE GIRONA, 5 d'agost de 2013